kurabiyeler,kekler ve daha neler

kurabiyeler,kekler ve daha neler

Firni (Azeri usulü muhallebi pirinc unlu,sütlü)


Üstü tarçınla süslenir her zaman Azeri usulü pirinc unlu muhallebi. Bide mutlaka Gül suyu ile yapılır Firni.Gül suyu ve tarçınsız Firni olmaz)))




Oldugca kolay bir tarifdir bu.Gereken malzemelerden birtek belki gül suyu bulmak zor olur türkler için.Azerbaycanda,özellikle küçük kentlerde her mahallede mutlaka kendi gül suyu çekilir.Gül suyu her gülden olmaz,anca ve anca İsparta gülünden yapıla bilir.
Firniye mutlaka gül suyu ilave edilir,aksi taktirde sütle pirinc unu ile yapılan muhallebinin ne kokusu olur ki ?


Firni için gereken malzemeler:
ev yapımı pirinc unu 100gr(hazır paketlerde satılan pirinc unun kullansanız,o zaman 120gr)
süt   1litre
tuz 1cimdik
7-8yemek kaşığı toz şeker
4-5yemek kaşığı gül suyu
*bu muhallebi için özellikle ev yapımı pirinc unu kullansanız,daha iyi sonuc alırsınız.Ben hiç hazır pirinc unu ile yapılan muhallebiyi sevmedim.Evde kendiniz pirinc unu yapmak çok kolay:yumru pirinci yuyun ve temiz havlu üzerine serin.Tam suyu çekilsin,ancag çok kurutmayın,kup kuru pirinci kahve değirmeni biraz daha ağır oğütür.Sonra pirincleri hisse hisse kahve değirmeninde öğütün.
*bu tarifde nişasta yok ! Azeri muhallebisi Türk muhallebisinden farklı olarak,nişastasız yapılır.


Bütün malzemeleri ocağın yanına koyun,elinizin altında olsun hepsi.
1litre soyuk sütü dibi kalin bit tencereye alın.


Üzerine pirinc ununu,tuzu ilave edin ve iyice karıştırın ki,sütün içinde pirinc topakları kalmasın.


Tencereyi ocağın üstüne koyun ve en kısık ateşte dayanmadan karıştırarak pişirin.Süt kaynamaya başlayınca (bu zaman muhallebinin kıvamı koyulaşacaktır), karıştırmaya devam ederek,şekerini ve gül suyunu ilave edin.Bir kaç saniye karıştırın ve ocaktan alıp geniş,düz tabaklara dökün.


Azeri muhallebisi düz tabaklarda sunuluyor.Biraz soyumasını bekleyin,sonra üstünü tarçınla süslüyüp sunum yapın.Muhallebi soyuyunca biraz kendini tutur ve kaşıkla yeyilesi hale gelir.Eger muhallebinizin kıvamı cıvık kalarsa,o zaman pirinc ununu az koymuşsunuz demek.
İşte Azeri usulü muhallebi - Firni böyle olur)))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder