kurabiyeler,kekler ve daha neler

kurabiyeler,kekler ve daha neler

Arjantin usulü Empanadas (Kıymalı börek/poğaça)


Farklı tatlar ve tarifler arayanlar için))




Empanadas
Hamur için gerekli malzemeler:
2bardak un
120gr tereyağı
1çay kaşığı toz şeker
0,5çay kaşığı tuz
7-8yemek kaşığı soyuk su ya tavuk suyu

içlik:
200gr kıyma
maydanoz
tuz,kara biber

üstüne sürmeye 1yumurta


Blendarın kasesine unu elekten geçirerek koyun,tuzunu ilave edin.Soyuk tere yağını küp-küp doğrayarak,unun üzerine koyun.


Blendarı kısa sürelerle bir kaç defa çalıştırın.Sonucta umaç gibi,denizin sahilindeki kum gibi unlu yağlı karışım elde etmeniz gerekir.Bu harekatları çabuk yapın ki,tereyağı erimesin.


Şimdi soyuk,hatta buzlu suyu ilave edin ve yine çok kısa süre Blendarı çalıştırın.Unun kalitesinden asılı olarak,gereken suyun miktarı farklı ola bilir.Hamuru tezgahın üstüne koyun,toparlanmamışsa hala, biraz su ilave edin.Suyu çok gelmişse,o zaman biraz un ilave edin ve hamuru toparlayın.Bu harekatları çabuk yapın ki,tereyağı erimesin.
Empanadas hamuru asla ekmek mayalı hamurlar gibi uzun-uzun yoğrulmamalıdır,hatta hiç yoğurmak olmaz,sadece berk sıkarak,toparlamak gerekir.En az 30dakikalık,en iyisiyse 1 gecelik hamuru buzdolabında bekletin.


İçlik üçün soğanla birlikte kavrulmuş kıymaya maydanoz,tuz,karabiber ilave edib,karıştırın.İçlik tam soyumalıdır.


Hamuru buzdolabından alın,merdaneyle 0,5sm kalınlığında yayın.Bardak ağzı ile yumru halkalar kesin,içlik koyup,kıraklarını bastırın ve çatalla şekil verin (börekler fırında pişerken açılmasın diye,kıraklarına hafif su sürün)


Böreklerin üstüne yumurta sarısı sürün ve önceden 190t isıtılmış fırında üstü kızaranadek pişirin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder