kurabiyeler,kekler ve daha neler

kurabiyeler,kekler ve daha neler

Karabuğday pilavı (Greçka)

 Rus mutfağına mexsus bir pilav çeşididir. Peki nedir karabuğday ? Türkiyede az tanınan çok faydalı buğday çeşididir karabuğday,tamamen glütensiz,protein deposu bir bitkidir.Nedir faydaları ? Kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır karabuğdayın,yüksek tansiyon ve kansızlık hastalığı zamanı doktorların tavsiye etdiyi besindir.Hatırlıyorum, dedem kalp krizi keçirdikten sonra ninem ona doktorların tavsiyesiyle greçka pilavı yapardı,en sonda pilavı tabaka koyarken üztüne sızma zeytinyağı gezdirerdi.Faydası söylemekle bitmez.
Rusca karabuğdaya - greçka, azerice karabaşak denilir.Son zamanlar belki duymuşsunuz - Greçka pilavı.Hemen o pilav tarifini sizlere olduğu gibi adım adım anlatacam.Yapılışı oldugca kolay ve çabukdur,aynen bulgur pilavı gibi.



Karabuğday pilavı için gerekli malzemeler :
karabuğday 1 bardak
su                1,5 bardak
tereyağı       1yemek kaşığı
tuz,karabiber


Karabuğdayı bir tepsiye döküp gözden geçirmek,varsa taş kırıntısı falan ayırmak.


Pişirdiyiniz tencereye alın, suyla siyah suyu gedinceye kadar yıkayın,süzün.Üzerine ilık yada soyuk su dökün,tuzunu,karabiberini ilave edin.Kapağı kapatıp orta ateşte tam suyu çekilene kadar pişirin.




Pişen zaman karabuğdayı karıştırmağa hiç gerek yok,yalnız suyu çekilip çekilmediğini kontrol etmeyi unutmayın.Karabuğday çabuk pişir,nerdyse 4-5 dakika yeter.Suyu çekilen zaman (çok kurutmayın,tencerenin dibinde çok az,bir damla su kalsın)  tencereyi ocaktan alın,pilava tereyağı ilave edin ve kapağı kapatıp 3-4 dakika demlenmeye burakın.
Greçka pilavın yanında kuru köfte ve ya domatesli kıymalı sos tavsiye ediyorum.Ha ayranı da unutmayın.


Çok kolay yapılışı, deyilmi ? Yorumlarınızı bekliyorum.Karabuğdaydan başka yemek tarifleri öyrenmek isterseniz eger yazın))
*Karabuğdayın yetişdirildiyi yöreye,kalitesine ve b. sebeblere göre pişme süresi ve su içerme miktarı deyişik ola bilir,o yüzden ilk defa yaptığınızda kontrol etmeyi unutmayın.

2 yorum:

  1. Elinize sağlık. Köfte demişsiniz yorumunuzda, onun da tarifini yazabilirseniz ne güzel olur...

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Berceste, yarın mutlaka karabuğdaydan kuru köfte yapıb tarifini paylaşacam

    YanıtlaSil