kurabiyeler,kekler ve daha neler

kurabiyeler,kekler ve daha neler

Sembusek.

Sembusek  Mardin yöresine aid bir çiy börekdir. Yapılışını yıllardan beri izlediyim Oktay ustanın programında ilk kez gördüm. Nerdeyse kapalı pizzaya da benziyor. Mayalı, yumşak bir hamur yoğruliyor, dinlenmeye burakılıyor. Hamur bezelere bölünüb, açılıyor, üzerine kıymalı ( çiy ) ve sebzeli iç koyulub, kapatılır, fırında pişiriliyor ( sacdada yapmak olar).







Hamur için 
4su bardağı        un
1ç.k.                 yaş maya
0,5 çay bardağı   yoğurt
2y.k.                sıvı yağ
tuz, su

İç harcı 
300gr             kıyma
1adet             domatez
2adet             sivri biber
1küçük          soğan
1tutam          maydanoz
tuz, kimyon
karabiber

 1.Önce hamuru yapıyoruz ve mayalanmağa burakıyoruz.

2. İç harc için bütün sebzeleri doğrayıp, çiy kıymaya ekliyoruz.Tuzu ve baharatları da ilave edip, karıştırıyoruz.

3.Mayalanmış hamuru mandalina büyüklüyünde bezelere bölüyoruz ve merdane yardımıyla açıyoruz. Açılan hamurun yarısına iç harcı yayarak , o biri yarısını üstüne kapatıyoruz.Yağlanmış fırın tepsisine düzüyoruz. Üzerine yumurta sürüyoruz. Önceden 180 derecede isıtılmış fırında üstü kızaranadek pişiriyoruz.

4 yorum:

  1. babaannem yapardı bu böreyi... nefis olmuş, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay təşəkkür ederim mardinli arkadaş ))) babaanneyede selamlar

      Sil
  2. güzel yapmışsın azeri kızı !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Asuman hanım ! beyendiyseniz ne hoş bana ))

      Sil